Om Henry Larsen
av Kjell Nordseth
Klipp fra AKERS AVIS/Groruddalen onsdag 2.februar 2000
Hagelundveien på Grorud sitter Kjell Nordseth og lager en båtmodell. Modellen skal være en tro kopi av St.Roch - Henry Larsens polarskip.
Henry Larsen er den eneste som har klart å krysse nord-vestpassasjen begge veger. Han har vært øverste sjef for eskimoene i Canada, og betydd svært mye for dem. Han blir nesten dyrket som en gud av eskimoende der oppe. Det er derfor jeg gjør dette, sier Kjell Nordseth.
Gjennom en årrekke har Nordseth samlet masse informasjon om denne mannen han mener fortjener mer heder i Norge enn han har fått hittil. Gjennom fire års leting i riksarkivet, slektskontakt, aviser og liknende har Nordseth hentet fram masse informasjon om Larsen.
Båten han nå lager er laget ut fra originaltegninger til skipet Larsen brukte for å krysse nord-vestpassasjen. Tegningene har han selv skaffet kopi av på et museum i Canada. Men båten er bare en brøkdel av alt arbeidet Kjell har gjort for å gjøre Larsen kjent i Norge.
LAGET UTSTILLING
- I 1994 spurte Hvaler kommune om jeg ville lage en utstilling om Henry Larsen. Utstillingen ble så populær at kommunen bestemte seg for å lage et fast museum om ham i stedet.
Museet ble gjort i stand av Kjell Nordseth og hans familie i samarbeid med Hvaler kommune. Det åpnet i 1996.
- Til museet på Hvaler har jeg blandt annet fått tak i uniformen til Larsen, en utstillingsdukke kledd som ham, bilder, historisk informasjon, video om ham og en flott skipsskiste, sier han.
Andre har også hjulpet til med utstillingen. Blandt annet har en lokalperson laget en tro kopi av Henry Larsens hode i voks.
- Det er utrolig hvordan den likner, sier Kjell Nordseths kone, Marit.
- Da Kjell var liten fikk han små lapper om Henry Larsen av sin far, Karsten Nordseth. Dette inspirerte ham til å arbeide med å samle informasjon om Henry Larsen. På 90-tallet ble Kjell så inspirert at han bestemte seg for å gjøre Larsen kjent i Norge, sier Marit Norseth.
Kjell Nordseth mener Larsen er fullt på høyde med Roald Amundsen. Nordseth er faktisk i tvil om Amundsen i det hele tatt klarte å seile nord-vestpassasjen.
- Da Larsen ble gitt oppdraget, sa myndighetene at han skulle gjøre dette "hvis mulig". Det kan tyde på at ingen hadde klart det før, mener Nordseth.
- Vi var de første som gjorde denne personen kjent i Norge. Før utstillingen åpnet, var Larsen nesten helt ukjent, mener Nortseth.
Museumsdirektøt Bård Koltveit fra Sjøfartsmuseet i Oslo har selv prøvd reiseruten til Larsen.
- Jeg synes det arbeidet Nordseth gjør med utstillingsarbeidet på Hvaler er utmerket. Larsen er en av Canadas store helter fra forrige århundre. St.Roch står utstilt i Vancouver - i et museum som tilsvarer Fram-museet på Bygdøy, sier museumsdirektøren.
Likevel mener Koltveit at Larsen ikke bør ha så mye oppmerksomhet i Norge.
- Det Larsen gjorde var mest for Canada. Han gjorde det i canadisk tjeneste og som canadisk statsborger. Amundsen og Nansen gjorde oppdragene sine for Norge. Derfor er det naturlig at Larsen er mer helt for Canada enn for Norge, sier Koltveit.
EKSKLUSIVE GJESTER
Flere ganger har familien Nordseth fått besøk av døtrene til Henry Larsen. De bor nå i Canada. Familien Nordseth har blitt som er vertsfamilie for disse to.
- Vi har vist dem rundt i Oslo. Særlig ville de se Sjømannsskolen hvor Henry Larsen studerte. I tillegg har vi vært med dem til Hvaler og besøkt hjemmstedet og Henry Larsen-museet, sier Kjell Nordseth.
Kommer de tilbake?
Vi har ikke avtalt noe med det første, men det er godt mulig, sier han.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Henry Asbjørn Larsen (1899-1964) ble født på Hvaler. Der vokste han opp til han dro til sjøs som 15-åring. Han seilte flere seilaser i storm og fremmed farvann, langs det amerikanske kontinent og tilbake til Norge igjen.
Deretter utdannet han seg på Sjømannsskolen på Ekeberg. Han prøvde seg som styrmann hos Fred.Olsen, men etter å ha møtt Roald Amundsen ble også han eventyrlysten. Dermed søkte han seg som navigatør på et skip i Nord-Canada. Skipet gikk fra Beringstredet og nordover. Der fikk han god kontakt med eskimoene som han likte svært godt.
Etter å ha prøvd seg som fisker og fangstmann, søkte han jobb i det ridende polti i Canada. Han fikk jobben som sjef for politipatruljeskipet "R.C.M.P. St.Rock", og ble dermed øverstkommanderende politisjef for alt canadisk område nord for den 60.breddegrad. Under jobben skjønte han at samfunnsreglene ikke var slik eskimoene ønsket i den delen av kontinentet. Han mente reglene var tredd over hodet på dem. I tillegg til politiutøvende myndighet hadde han i oppgave å føre tilsyn med eskimoene i nord: at de hadde mat og medisiner noe han også sørget for at de fikk. Han fikk også i stand bedre skolegang og boliger til eskomoene.
I 1940 fikk han i hemmeligstemplet oppdrag fra canadiske myndigheter å finne en passasje i nord, hvis mulig, for å patruljere med St.Roch for å beskytte områder mot tyske inntrengere. Etter 28 lange måneder var målet nådd. Han var den første til å seile nordvestpassasjen fra vest mot øst. Turen tilbake yok han og besetningen i 1944. Den klarte han og besetningen på under 1 år.
I 1953 ble han utnevnt til superintendent - øverste sjef for politiets G-divisjon i arktiske områder.
Han var også den første i verden som seilte rundt Nord-Amerika. Etter heltedåden ble Larsen beæret med en statue. I tillegg fikk han to havområder oppkalt etter seg.
I Canada er han obligatorisk historiekunnskap for alle elevene. Han blir dyrket som en gud blandt eskomoene.
Henry Larsen: